Biserica lui Hristos sau biserica mea?

 

 

 

Biserica este acea adunare de oameni care au fost răscumpăraţi prin sângele lui Isus Hristos. Fie că vorbim de biserica locală (un grup de oameni adunaţi în Numele lui Isus) fie că vorbim de biserica universală (totalitatea credincioşilor din trecut, prezent şi viitor) … biserica este a lui Hristos. El este Capul, El ne-a înfiat, prin El avem dreptul de a fi parte a Împărăţiei lui Dumnezeu. În El am fost făcut moştenitori, în El suntem sfinţi şi feriţi de mânia lui Dumnezeu. Tatăl I-a pus lui Isus Hristos totul sub picioare, L-a dat căpetenie peste toate lucrurile Bisericii … care este trupul Lui. (Efeseni 1) Noi, cei din trupul Lui suntem lucrarea Lui, suntem zidiţi în Hristos Isus … pentru a umbla în fapte bune … pe care Dumnezeu le scoate în faţă. Isus este pacea noastră, El oferă STABILITATE, în trupul Lui este înlăturată vrăjmăşia. În Hristos toată clădirea, bine închegată creşte ca să fie un Templu sfânt în Domnul. Şi prin Hristos noi suntem zidiţi împreună ca să fim un locaş al lui Dumnezeu, prin Duhul. Hristos a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, păstori şi învăţători pentru desăvârşirea trupului. Am adunat aceste versete care definesc conceptul de biserică.

 

Începând din grădina Eden ispita de a deține controlul a rămas aceiași. Ei bine … nici biserica actuală nu este scutită de atacul acesta. Este vremea să ne redefinim (in cazul în care a fost deturnat) conceptul de biserică. În timp … ideea de biserică ca şi trup a lui Hristos (El fiind Capul) a fost erodată. Istoria bisericii scoate la iveală momente de genul acesta când între Hristos şi biserică sau interpus indivizi care au preluat rolul de cap al bisericii. Folosindu se de limbajul spiritual au manevrat mulţimea. Scopul? Poziţie şi avere.

Din păcate istoria se repetă. Cum poţi manevra mulţimea? Simplu. Focalizezi atenţia pe biserica locală şi importanţa ei, ceea ce implică clădiri şi administraţie. Ştergi din mintea mulţimii conceptul de trup al lui Hristos prin a scoate în valoare apartenenţa la o biserică locala (musai să fie mare), induci bisericii o stare de frică distructivă, alegi oameni slugarnici (mulţi naivi) … şi oferi mulţimii circ şi fărmituri.

Când îl scoţi pe Hristos din mintea bisericii şi pui acolo un lider … biserica devine un circ căruia îi dai un nume.

Când liderul ia locul lui Hristos … biserica locală devine o afacere profitabilă pentru unii, o vacă bună de muls financiar şi emoţional. Vezi istoria bisericii catolice.

Când Hristos nu mai este capul Bisericii, El oferind creşterea … liderii trebuie să umple golul. Cum? Simplu … prin tot felul de surogate şi falsuri, prin măsuri puerile şi învăţături emoţionale. Liderul cu echipa lui trebuie să ţină totul sub control, ei s-au substituit lui Hristos.

 

Mă întreb întrebându-vă … câţi lideri din bisericile locale îşi asumă rolul lui Hristos? Liderii sunt cei care în dragoste trebuie să slujească biserica, să caute o cale de mijloc … nu o cale de a scăpa de răzvrătiţi. Conform scripturii liderii religioşi sunt interfaţa lui Hristos … nu mici hristoşi.

 

Cu mintea ştearsă, cu un concept despre biserică deformat am devenit capitalul social al unor indivizi pentru care biserica înseamnă o bună afacere financiară, un izvor nesecat ce oferă contextul de cultivare a mândriei. De aceea, când lucrurile merg bine, extindem afacerea investind în cărămizi şi programe menite să uităm că am fost decapitaţi … că trăim fără cap … că mergem aiurea ţinuţi de mână de oameni pentru care spiritualitatea şi dragostea faţă de Dumnezeu a dispărut de mult. În plină criză apar afaceriştii ce jonglează cu naivitatea, boala şi sărăcia oamenilor.

Cum vă explicaţi că în plină criză, într-o sărăcie cruntă apar clădiri pe a căror frontispiciu scrie cu nonşalanţă: DRAGOSTEA, SPERANŢA … etc, (văzurăţi pe vre-o biserică scris: bunătate, milă, dărnicie, ajutor, dreptate?), cum vă explicaţi banii investiţi într-o campanie fără precedent de popularizare a bisericii în toate variantele. Nu mai suntem relevanţi în viaţa reală… vindem în viaţa virtuală. Cum vă explicaţi lipsa totală de proiecte pentru cei săraci, proiecte sociale? Cum vă explicaţi conturile de sute de mii de euro ale unor biserici? Ce spuneţi de vilele şi maşinile unor lideri (care până să ajungă în funcţia de lider trăiau la limita sărăciei), să nu fiu înţeles greşit, respect pe cei ce muncesc … şi au. Cum vă explicaţi dorinţa liderilor de a construi mega biserici (să fie vorba de forţă financiară?). Mai este biserica de azi … visul apostolilor? Sau a devenit o afacere? Ca membru simplu într-o biserică ce ai spune dacă aflii că banii tăi daţi bisericii (donaţie sau zeciuială) au fost folosiţi pentru scena din spatele oratorului sau pentru a schimba orga (e prea veche) … cumpărând una de mii de euro? Lângă tine, vecinul tău … nu are lemne de foc, a mâncat o dată azi … iar banii tăi sunt investiţi în proiecte inutile.

Definiția lui Isus Hristos dată bisericii? Unde sunteti voi sunt şi eu! Spune cumva marea trimitere să mergem în toată lumea să ridicăm clădiri unde să chemăm oamenii? Azi biserica trebuie să fie o mărturie înafara clădirii. Tocmai aici a falimentat pentru că implicarea ei este nulă. Cu o raţiune deformată membru simplu a ajuns să creadă că Dumnezeu şi învăţătura biblică o găseşti doar duminica în clădirea bisericii.

 

 

9 gânduri despre &8222;Biserica lui Hristos sau biserica mea?&8221;

  • romeo hajdatan zice:

   Korect… ne lipseste (nu-l practicăm) conceptul de biserica ca si trup a lui Hristos… Intrebare: C e te faci când într-o biserică liderul/pastorul nu este dat de Hristos … ci este pus acolo prin diferite sfori trase.?

 1. C.D. Gabriel zice:

  In buna masura majoritatea bisericilor aluneca inspre tipul de biserica „social club” , binenteles ca exista o impartire pe cateva paliere de varsta , de interese , de pozitie sociala / economica , relatii de rudenie sau alte interese comune , fie ele interese comnue pe termen mediu sau pe termen lung , aceasta impartire apare in mod inevitabil atunci cand adunarea depaseste cel putin 30 de membri activi , e un lucru aproape inevitabil in cadrul fiecarei adunari din totdeauna inca din biserica primara

 2. vesteabună zice:

  Mă băieți
  lăsați-vă de glume antieclesiastice că nu merge!
  Entuziasmul vostru se va topi ca un om de zapadă primăvara, știți când? La primele momente când se cere prezența unui cleric. La o înmormântare, la un botez, la o binecuvântare de copii. Și dacă va rezista acestora, cu siguranță la prima nuntă nu va mai rămâne nimic din el. Din entuziasmul anticlerical zic. Că e greu de imaginat nuntă fără popă, fără ”altar”, fără biserică (mare) fără acel ”circ” incriminat aici. Așa că dacă vreți să nu crească copacul căutați-i rădăcinile, sunt și în propria inimă. Iar când vorbești de durerea ta vorbești plângând, sau să reformulez: când durerea de care vorbești e și a ta, plângi vorbind celui ce plânge ascultându-te.
  Dealtfel e frumos descrisă boala, cauzele ei (industrialismul religios, evlavia=izvor de câștig) așa că vă cer voie să postez aceste gânduri și la mine pe blog.
  Vă mulțumesc!

  • romeo hajdatan zice:

   Vestea bună! ”entuziazmul vostru se va topi ca un om de zăpadă primăvara” … nu sună a … veste bună, mai degrabă a … renunțare. Personal cred că ”vociferările” apărute ici-colo … sunt dovada unei … mișcări anticlericale … Acum … lucrurile legate de serviciiiiile oferite de clerici (botez, nunta… etc) … pot genera o problemă pe moment. Dar sunt prelați care-și oferă astfel de servicii fără probleme. Doar că eu nu mai cred în ofertele lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s