Complicat de … sofisticat

Nu am înțeles niciodată talentul meu (nativ) de a complica lucrurile. În spatele cuvintelor se ascund mistere, interpretări, posibile variante. Reflexia luminii din ochi … poate provoca suspiciuni. Drumul până la destinația  devine, dintr-odată, un lăstăriș ce presupune un efort de-al străbate. Adierea vântului mă oprește-ncale și asemeni lui Winnetou mă arunc la pământ lipindu-mi urechea de planetă pentru a asculta zgomotul copitelor posibilor intruși. Orice discuție începută se transforma într-o ”camera a misterelor” ca apoi să mă transform în Shaggy …  Gândul simplu devine Taină. Ideea trebuie să aibă, musai, introducere, cuprins … dacă se poate și o imagine. Vorba cuiva: ”introducerea preambulului de la marginea lizierei de-nceput”

E de bine? E de rău? Am decis să nu provoc acest ”talent” al meu, catalogându-l. E al meu, m-am obișnuit cu el (mai greu a fost pentru sotie să-l accepte, … e greu cu două astfel de talente în familie). Poate deveni o capcană în relația cu Divinitatea. Jonglând cu idei despre Dumnezeu, risc să-L plasez într-o zonă în care doar cu multă trudă, profundă gândire și sofisticate fapte reușesc să-L găsesc.  Tocmai într-o astfel de ”muncă asiduă” dorește Diavolul să ne plaseze. ”E prea simplu, e o ofensă adusă lui Dumnezeu” – spune el. ”Tu nu meriți … dar dacă faci … sunt șanse.”

Dacă citim orice istorie a religiilor zărim acel element (în orice cultură) de ”încâlceală”, de anevoioasă apropiere de Divinitate. E adevărat că și în istoria poporului evreu, apropierea de Dumnezeu nu a fost simplă.

Vă mai aduceți aminte de grădina Eden? De acea „dezbrăcare” a relației? (fie ea cu Creatorul sau cu partenerul). După primul păcat … drumul a devenit anevoios, încâlcit, sofisticat.

Pliindu-se perfect pe natura umană coruptă, ideea de taină, de greu, de complicat (în relație cu Dumnezeu) se dezvoltă fără nici o problemă. Astfel că reușim să ne pierdem în căutarea noastră după DIVIN.

Cu șoaptele celui rău în urechi renunțăm adeseori. Nu vorbesc aici de lipsa profunzimii, de lipsa reverenței (presupune și ea o anumită ”greutate”) … ci de acea complicare voită a relației, pe de-oparte cultivată de natura noastră umană, pe-dealta cultivată de liderii religioși. (care, încă, insistă că ei sunt intermediari, călăuzitori, profeți … ) Ei ne iau ochii de la Dumnezeu, îi îndreaptă spre neputințele noastre, spre păcatele noastre … oferindu-ne o cale complicată dar sigură. Și așa îl pierdem pe El, pe Creator … din privire, muncind cu sârguință să ne merităm răsplata.

Zilele astea am auzit mesajul unui lider religios, care a folosit textul biblic pentru a induce mulțimii o stare de vinovăție. Liderul s-a regăsit în Moise iar membrii bisericii au fost fiii răzvratiți a lui Israel. Stimate lider, când fața ta va lumina de prezența lui Dumnezeu … atunci poporul te va asculta. Este imorală metoda folosită pentru a transmite mesajul.

Relația cu Dumnezeu a fost restabilită prin jertfa lui Isus Hristos. Accesul la Divinitate se face direct. Fiecare muritor are șansa și Harul să-l caute. Mântuirea este lucrarea făcută în totalitate de Dumnezeu și imputată celui care decide să o poarte. El schimbă, El sfințește. Dumnezeul Universului a ales să-și dezvăluie prezența. ”Închinarea este în DUH (primit de sus) și ADEVĂR”, nu este ascunsă în”chestiuni sofisticate”.

Simplitatea nu anulează reverența, ascultarea, bunătatea și profunzimea, ba din contra le păzește de legalism.

Iată CUVÂNTUL SIMPLU AL DUMNEZEULUI UNIVERSULUI MICA 6

”Poporul Meu, ce ţi-am făcut şi cu ce te-am ostenit? Răspunde-Mi!

………….

Cu ce voi întâmpina pe Domnul şi cu ce mă voi pleca înaintea Dumnezeului celui Preaînalt? Îl voi întâmpina oare cu arderi de tot, cu viţei de un an?

Dar primeşte Domnul oare mii de berbeci sau zeci de mii de râuri de untdelemn?

Ţi s-a arătat, omule, ce este bine, şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?”

4 gânduri despre &8222;Complicat de … sofisticat&8221;

 1. Incompatibilul zice:

  „Pliindu-se perfect pe natura umană coruptă, ideea de taină, de greu, de complicat (în relație cu Dumnezeu) se dezvoltă fără nici o problemă. Astfel că reușim să ne pierdem în căutarea noastră după DIVIN.”

  Sper totusi, ca sunt destui aceia care, nu se vor lasa prinsi in „complicatiile si sofisticareala” acestor „povatuitori orbi” , cum ii numeste Domnul, care s-au cocotat pe scaunul lui Moise si pretind ca doar prin ei vorbeste Dumnezeu. Cuvantul e clar:”…la sfarsitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul…”, singurul care ni L-a facut cunoscut pe Tatal si in a carui invatatura, descoperita prin Duhul, ne putem increde.

  Matei 11:29  Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi de la Mine, căci Eu Sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.
  30  Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.”

  Asa de simplu si usor?

  • romeo hajdatan zice:

   Noi… am promovat astfel de oameni, le-am pregătit terenul … i-am susținut (…). Pentru că ne lipsește spiritualitatea … îngăduim cu lejeritate propovăduitori pentru care biserica e o vacă bună de muls. Din păcate biserica locală e compusă din mulțime (ușor de manipulat) și liderul ei. Unul dictează … mulțimea execută. Sunt sigur că foarte mulți nu se lasă prinși în această capcană. Sunt foarte mulți care-și trăiesc relația cu Dumnezeu într-un mod autentic. Daaaaarrrr… ce se întâmplă cu generația care vine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s